Topul expresiilor ciudate din limba romana

By | February 3, 2017

Limba romana cuprinde o sumedenie de expresii care de care mai ciudate sau mai hilare. Unele sunt simplu de inteles si de definit, dar altele au o intreaga istorie a modului in care s-au format si s-au transmis de-a lungul vremurilor.

Prezentam in continuare intelesurile a zece dintre cele mai folosite expresii din limba romana asa cum sunt prezentate in dictionarele de specialitate:

  • M-a facut cu ou si cu otet – Expresie care nu se refera la omleta si nici la vreun bucatar nepriceput care a stricat un ou cu otet. Inseamna a tine morala, a certa, a face in toate felurile pe cineva.
  • A despicat firul in patru – Unii ar crede ca aceasta expresie vrea sa spuna ca persoanele cu par tocit sunt foarte tipicare. In realitate inseamna “a cerceta un lucru in detaliu”.
  • A dat cu bata-n balta – Si-a uitat undita acasa si s-a facut “de oaie” in fata prietenilor iesiti la gratar pe malul lacului. Mai pe scurt, expresia inseamna “a face o gafa”
  • S-a facut de oaie – Nu se refera la stana si nici la transformarea cuiva in oaie, ci la faptul ca cineva “s-a facut de rusine”.
Cele mai citite:  Iată care sunt cele mai frecvente greșeli de scriere în limba română

a o face de oaie

  • A-si spala rufele in public – Acest lucru deja se intampla in direct la TV, unde sunt expuse public scandaluri conjugale sau de alta natura. Expresia inseamna a spune sau a discuta in public lucruri care in mod normal se rezolva in interiorul familiei sau al cuplului.
  • Minti de ingheata apele – Presupune o minciuna continua, cu nerusinare, se refera la un mare mincinos. Se mai foloseste si “a minti de la obraz”.
  • A dat bir cu fugitii – In Evul Mediu erau dese trecerile taranilor dependenti — vecini in Moldova, romani in Tara Romaneasca – dintr-o tara in alta. Pentru a-i incuraja sa se stabileasca in tarile unde venisera, domnii ii scuteau pe noii veniti de bir. Multi dintre taranii autohtoni, fugeau de pe mosiile unde erau aserviti si se asezau in aceleasi locuri ca si fugitii din celelalte tari pentru a fi asimilati acelora si astfel sa nu mai plateasca si ei, cel putin o perioada, birul. Mai pe scurt, expresia ansemana a fugi sau a pleca pentru a nu fi oligat sa faci un lucru anume.
  • A spalat putina – A fugi, a pleca precipitat, in goana, pe furis.
  • Tufa de Venetia – Este foarte bine stiut faptul ca Venetia este construita pe apa, iar tufa este o planta care creste in paduri sau pe terenuri agricole. Astfel, tufa lipseste cu desavarsire din Venetia, de aici venind intelesul de prost, de nestiutor, de om care nu are absolut nici o informatie. Prin urmare, expresia se refera la cineva care nu stie nimic. Expresia a fost folosita si ca titlu de film sau piesa de teatru.
  • Ma scoate din pepeni – A fi enervat la culme de cineva sau de ceva.
Cele mai citite:  Sa scriem corect: folosirea cratimei, dar si alte reguli de limba romana