Stresul oxidativ provoaca aparitia unor boli, precum cataracta sau cancer

By | September 19, 2016

Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru intre productia de oxigen reactiv si capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari sau de a repara cu usurinta prejudiciile rezultate.

  • Toate formele de viata pastreaza un mediu de reducere in interiorul celulelor. Acest mediu de reducere este conservat de o serie de enzime care au rolul de a mentine acest mediu de cu ajutorul unei actiuni constante a energiei metabolice.
  • Perturbarile care ar putea sa apara de la aceasta stare normala pot provoca reactii toxice concretizate in productia de peroxizi si radicali liberi, care vor afecta toate componentele celulare, inclusiv lipidele, proteinele si ADN-ul.
  • Stresul oxidativ este indus de o serie de factori de mediu printre care razele UV, invazia agentilor patogeni, actiunea erbicidelor si poluarea. Tocmai de aceea, un supliment alimentar cum este SECOM First Defense -afla informatii complete AICI– este benefic. Acesta actioneaza impotriva a 65o de tipuri de agenti patogeni, reducand stresul oxidativ si ajutand la intarirea sistemului imunitar.
Cele mai citite:  Astea sunt cele mai bune ceaiuri de slabit pe care poti sa le bei in dieta ta

secom-first-defense

  • De asemenea, factorii dietetici reprezinta una dintre principalele cauze de stres oxidativ. Vitaminele E si C sunt foarte importante pentru consolidarea retelei antioxidante, care lupta impotriva stresului oxidativ. O alta cauza a stresului oxidativ o reprezinta efortul fizic excesiv.

Ce se intampla cand apare stresul oxidativ?

Se considera ca stresul oxidativ provoaca aparitia mai multor boli. Procesul a fost cuantificat prin masurarea nivelului de stres oxidativ ca urmare a starii de oxidare a unor molecule de mici dimensiuni numite glutadion. In mod normal, glutationul protejeaza celulele de stresul oxidativ. Stresul oxidativ este cauzat de compusii reactivi de oxigen, care includ si radicalii liberi. Daca o celula este expusa la mai multi compusi reactivi de oxigen, se poate degrada instantaneu. Consecinta este deteriorarea proteinelor, ADN-ului, lipidelor, dar si altor macromolecule din organism.

Cele mai citite:  Greseli pe care le faci atunci vrei sa slabesti!

Stresul oxidativ contribuie atat la procesele de imbatranire cat si la fiziopatologia unor numeroase afectiuni frecvent intalnite la varstnici: boala Parkinson, insuficienta cardiaca, infarctul miocardic, boala Alzheimer, cataracta, cancerul, sindromul X fragil si sindromul de oboseala cronica. De asemenea, cand este prezent pe termen scurt, stresul oxidativ poate avea un rol important in procesul imbatranirii prin intermediul unui proces numit mitohormesis.

Stresul oxidativ si malnutritia

Stresul oxidativ este cuantificat prin nivelul produsilor de glicare avansata se coreleaza, la varstnici cu prezenta patologiei cardiovasculare si cu riscul de mortalitate la zece ani. Stresul oxidativ se coreleaza cu nivelele serice ale glucozei, colesterolului total, proteinelor totale si hemoglobinei, sugerand rolul sau in malnutritie.

  • Stresul oxidativ si malnutritia sunt elemente importante in evaluarea comprehensiva a varstnicului si sunt importante pentru determinarea riscului cardiovascular si de mortalitate la zece ani.
  • Pentru contracararea efectele stresului oxidativ, organismul produce un arsenal de antioxidanti. Totusi, productia interna a corpului uman de antioxidanti se pare ca nu este suficienta pentru a neutraliza actiunea nociva a radicalilor liberi. Antioxidantii protejeaza organismul prin ameliorarea prejudiciilor aduse de stresul oxidativ ADN-ului si prin incetinirea diviziunii celulare anormale.
  • Puteti ajuta organismul dumneavoastra sa se apere, prin cresterea aportului alimentar de antioxidanti. Antioxidantii se gasesc mai ales in compozitia fructelor si legumelor. De aceea, o dieta bogata in fructe si legume poate preveni deteriorarea celulelor cauzata de radicalii liberi.
Cele mai citite:  4 sfaturi pentru ingrijirea ochilor