Sfaturi utile si practice pentru siguranta copilului in autovehicul

By | April 27, 2015

Atunci cand calatoresti cu micutul tau sau pur si simplu iesi la plimbare, utilizeaza in mod corespunzator un scaun auto, chiar daca te deplasezi pe distante scurte. Statisticile releva faptul ca ca 40% din accidentele auto in care sunt implicati si copii se petrec in apropierea casei.  Utilizarea unui scaun auto pentru copilul tau implica respectarea legii si, primul si cel mai important lucru, reprezinta un gest de dragoste din partea ta. Alege scaunul auto potrivit necesitatilor copilului tau, luand in considerare greutatea si inaltimea.  Inca de la nastere, cand bebe este adus acasa, trebuie sa folosesti un dispozitiv de retinere a acestuia in autovehicul. Exista tipuri diferite de scaune auto  pentru nou-nascuti. Landoul (grupa 0 – de la nastere pana la 10 kg) este cel mai potrivit in acest caz, deoarece ofera inclinarea optima de 180 grade, avand in vedere ca pana la varsta de 6 luni un bebelus trebuie sa stea perfect intins la orizontala.

Cele mai citite:  Corturile de copii de atunci si de acum. Exemplul Ilbambino.ro

Sfaturi utile si practice pentru siguranta copilului in autovehiculAtentie insa: simpla asezare a landoului in autovehicul nu ofera protectie si siguranta daca acesta nu este prins in centurile autovehicului, lucru ce se poate realiza foarte usor cu ajutorul unui kit auto (accesoriu special conceput pentru aceste tipuri de dispozitive). Scaunele auto apartinand Grupei 0+ (de la 0 la 13 kg) se vor instala intotdeauna in sensul invers de mers al autovehiculului, pentru a reduce cat mai mult cu putinta orice efect negativ asupra gatului copilului, in eventualitatea producerii unui accident. Este cea mai sigura pozitie si se recomanda utilizarea acesteia pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Cu toate acestea, din momentul in care copilul va cantari 9 kg, il puteti pozitiona in sensul normal de mers al autovehicului, legislatia permitand acest lucru in cazul scaunelor incadrate in Grupa 1 de varsta (de la 9 la 18 kg). De aceea, copiii cu o greutate cuprinsa intre 9 si 13 kg pot calatori in ambele tipuri de scaune desi, daca nu dau semne de disconfort, este de preferat sa utilizezi scaunul din Grupa 0+ in pozitia invers de mers a autovehiculului.

Cele mai citite:  Te gândeşti să-ţi înscrii copilul într-o GRĂDINIŢĂ PRIVATĂ? Vezi cât te costă pe an şi ce beneficii sunt

Primele semne ce-ti vor atrage atentia ca micutul tau nu se mai simte confortabil in aceasta pozitie sunt:

 

  •  dorinta de a vedea in ce directie merge autovehiculul, impins de curiozitatea specifica varstei, manifestata prin intoarcerile frecvente

 

  • sprijinirea picioarele pe spatarul banchetei (dovada clara ca acest scaun a devenit neincapator).

 

Pozitia ideala pentru montarea unui scaun auto in autovehicul este cea situata pe bancheta din spate, de preferat in centrul acesteia. Unele grupe de varsta (1 sau 2-3) au spatarul reglabil, putand oferi o pozitie confortabila capului copilului pentru momentele in care va dori sa doarma. Exista, de asemenea, anumite reductoare speciale care pot fi plasate in zona gatului. Acestea trebuie sa confere si siguranta in conditiile producerii unui accident.

Cele mai citite:  ilBambino - un magazin online cu carucioare de copii ieftine si multifunctionale

Asigura-te intotdeauna ca scaunul auto este instalat in mod corect, in concordanta cu instructiunile de utilizare. Nu uita sa le pastrezi pentru o eventuala si ulterioara consultare. Daca autovehicului este prevazut cu airbag-uri laterale , aminteste-ti sa le dezactivezi. Un airbag activat poate avea un impact violent asupra copilului si ca urmare a acestui fapt, este foarte periculos.

Atunci cand calatoresti, nu slabi niciodata centurile scaunului auto, nici macar pentru o perioada scurta de timp si nu scoate niciodata copilul din scaunul auto, pentru niciun motiv. In conditiile in care copilul plange sau trebuie sa-l hranesti, opreste masina. Nu lasa niciodata copilul singur, nesupravegheat in autovehicul, nici macar pentru cateva minute. Ia-l intotdeauna cu tine.