PERICOLUL VERII PENTRU COPII: Indigestia si toxiinfectia alimentara

By | May 23, 2017

Toxiinfectia alimentara bebelusului reprezinta o situatie dificile cu care un parinte se poate confrunta in special in perioada verii si care poate sa-l sperie daca nu cunoaste indeajuns de multe informatii despre modul de aparitie, manifestare, prevenire si vindecare a acestei boli. Parintii de obicei nu actioneaza la timp, ceea ce duce la  complicarea lucrurilor, mai ales daca copilul este mic.

Atat parintii cat si bunicii ii pot expune, fara a constientiza, la pericole nutritionale pe copii. Exista anumite probleme precum:

  • alimentele care sunt cumparate din magazin pot fi decongelate si recongelate;
  • expirate si modificata data;
  • tinute in conditii improprii.

Acestia trebuie sa se intereseze ce mananca copilul la gradinita si sa aiba grija ce ii este servit la restaurant sau acasa (de bona, daca este cazul) in special pe timpul verii, mai ales ca in aceasta perioada creste riscul de alterare al alimentelor.

toxiinfectie alimentare copil spital doctor

Daca copilasul mananca produse alimentare alterate, poate suferi in viitorul apropiat de o tulburare digestiva care se manifesta sub diverse forme: greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, deshidratare, alergie dar si somnolenta, dureri de cap, ameteli. Daca alimentul sau mancarea pe care o va consuma copilul este infestata cu paraziti atunci si micutul va lua contact cu acestia.

Cum se previne toxiinfectia alimentara vara la copii?

Preventia este cea mai buna metoda de a combate orice fel de boala, fapt pentru care, mai jos sunt enumerate sase moduri despre cum sa previi toxiinfectia alimentara si indigestia copilului:

  1. Copilul este sensibil la orice, pana si la accesoriile de masa, fapt pentru care, acesta trebuie sa aiba un serviciu si un set special pentru depozitarea mancarii si pentru hranire. In general, acestea sunt realizate din materiale inferioare, din plastic care poate sa contina substante toxice. In acest sens este indicata utilizarea accesoriilor de masa ecologice pentru copii de la greenqueen.ro confectionate din materiale naturale, care asigura nivelul optim de igiena si de pastrare in conditii favorabile a alimentelor si mancarurilor. Investitia in buna crestere si dezvoltare a celui mic trebuie facuta din toate punctele de vedere pentru a i se asigura conditiile cele mai bune.
  2. Daca alimentele nu sunt pastrate in vase bio facute din materiale organice, asta inseamna ca parintele trebuie sa deguste de fiecare data mancarea copilasului, mai ales atunci cand pleaca in concediu cu cel mic sau la restaurant. Daca un lucru nu pare sa fie in conditii bune de consum, este mai bine sa nu i se dea sa-l manance. La patru aspecte trebuie mereu sa fie atenti parintii inainte de a le oferi mancare copilului lor: aspect, miros, consistenta si  culoare.
  3. In lunile caniculare de vara este recomandata renuntarea la produsele din carne si la lactate pentru ca sunt cele mai perisabile pe timpul verii si pot avea reactii agresive organismului fragil al copilului.
  4. Totul trebuie tinut la frigider, in special pe timpul intregii verii. Daca parintii lipsesc trei sau mai multe zile de acasa iar in frigider si congelator sunt lasate diverse produse alimentare, acestea trebuie sa fie verificate pentru ca exista posibilitatea de alterare a lor daca curentul a fost intre timp oprit.
  5. Parintii care sunt obisnuiti sa-si hraneasca copilul cu formula de lapte, este indicat ca acesta sa fie consumat pe loc iar daca ramane, lichidul sa fie aruncat, pentru ca toate alimentele se altereaza mult prea repede in aceasta perioada din an.
  6. Organismul copilului are nevoie de mancaruri cat mai proaspete si mai usoare. Atat vara cat si in celelalte anotimpuri trebuie sa existe un echilibru intre fructe si legume, cand acestea sunt proaspete si pline de vitamine. Cand sunt temperaturi ridicate afara, corpul are nevoie de alimente racoritoare, usoare si hidratante. Consumul de salate, limonade si sucuri naturale trebuie sporit pentru sporirea starii de sanatate.

Asadar, spre binele micutilor, parintii trebuie sa aiba grija sa foloseasca pentru copii farfurii, tacamuri si seturi ecologice, sa  se spele pe maini ori de cate ori prepara mancarea si sa acorde importanta celor patru feluri de analiza a mancarurilor pentru a nu exista riscul unei indigestii sau a unei toxiinfectii alimentare.

 

Cele mai citite:  Kit-ul de amprenta de bebelusi de pe Ilbambino.ro - cum il poti folosi!