Osteoporoza, boala care deformează oasele copiilor

By | July 17, 2015

Osteoporoza este boala caracterizată de scăderea concentraţiei de calciu din oase. Consecinţa este scăderea densităţii osoase şi creşterea incidenţei fracturilor. În general, afecţiunea se dezvoltă în timp; de aceea, este caracteristică vârstei a treia, şi în special femeilor aflate la menopauză. Boala poate să apară însă şi în cazul copiilor sau adolescenţilor. Declanşarea procesului osteoporotic are loc între 8 şi 14 ani, dar se poate întâmpla şi mai devreme, în perioadele de creştere accelerată. „Când apare la tineri, osteoporoza este secundară unei alte boli, cu care pacientul se confruntă de mai mult timp.

La fel, poate să apară în urma tratamentului pentru alte afecţiuni, care afectează echilibrul metabolic al organismului”, spun specialiştii în ortopedie. Printre bolile care pot declanşa osteoporoza, se numără artrita juvenilă, diabetul zaharat, hipertiroidismul, anorexia, leucemia. Dintre medicamente, amintim antiepilepticele, corticosteroizii (folosiţi pentru tratarea astmului bronşic sau poliartritei reumatoide), antidiabeticele. Totodată, copiii mai pot dezvolta osteoporoză şi în urma unei lungi perioade de imobilizare la pat, dar şi din cauza unei diete sărace în calciu şi în vitamina D, a fumatului şi consumului abuziv de alcool. Simptome tardive Cât priveşte semnele care vă previn de dezvoltarea osteoporozei, nu vă aşteptaţi să le vedeţi. Aceasta este o boală tăcută, ce-şi anunţă prezenţa când deja este bine instalată şi răul este făcut.

Cele mai citite:  Pantofii barbatesti eleganti ofera suport unui businessman de succes

Primele simptome, ce apar când deja boala este destul de avansată, sunt durerea în regiunea lombară joasă, la nivelul bazinului şi membrelor inferioare, jena la mers etc. De asemenea, pacienţii mai resimt dureri şi la nivelul genunchilor sau gleznelor. Un semnal de alarmă pentru părinţi sunt şi fracturile de picioare sau deformările osoase, precum cifoza (accentuarea curburii cervicale a coloanei), tasarea corpurilor vertebrale, cu scăderea în înălţime. La fel, dacă adolescenţii au deformări ale sternului sau ale cutiei toracice, este indicat să fie consultat un medic ortoped.

Cele mai citite:  Articol 120: Maestrul trandafirilor a revenit la Satu Mare

Există leac Pentru că simptomele apar târziu, şi diagnosticul este pus târziu, când deja copilul resimte dureri intense sau are deformări. Părinţii trebuie să ştie însă că malformaţiile sunt reversibile, dacă tratamentul este corect şi dacă vârsta pacientului nu este înaintată, iar cartilajele de creştere sunt în continuare deschise. Potrivit medicilor, nu există o schemă terapeutică specifică osteoporozei juvenile.

Cele mai citite:  Mezoterapia este tratamentul care iti readuce frumusetea naturala

Este recomandată însă fizioterapia, evitarea activităţilor fizice solicitante, administrarea de calciu şi vitamina D. Tratamentul medicamentos va fi stabilit de specialişti. De obicei, osteoporoza juvenilă, tratată corect, intră în remisiune. Cu toate acestea, este indicat ca minorii afectaţi să fie supravegheaţi şi monitorizaţi în permanenţă, pentru a evita apariţia unor alte deformări ale coloanei.