Martipanul – un dulce cu o istorie de 3.000 de ani

By | January 11, 2017

Un dulce cu o aroma inconfundabila, martipanul este unul dintre primele produse de cofetarie, care a ramas neschimbat pana in ziua de azi. Inventat de egipteni, care il considerau hrana zeilor, perfectionat de persi si adus in Europa, prin Roma antica, martipanul este preparat din pudra de migdale, zahar, albus de ou si arome. In vechime se folosea mai ales apa de trandafiri, dar si fistic si sirop de stanjenei atat pentru aroma, cat si pentru culoare.

Martipanul, aproape identic cu cel din ziua de azi, a fost facut de vechii persi (pe teritoriul Iranului de astazi), acum 3.000 de ani. Baza retetei a fost luata de la egipteni, care preparau un fel de martipan lichid, din pudra de migdale si miere. La acel moment combinatia era unul din putinele dulciuri cunoscute, altul decat mierea si pasta de sfecla, astfel ca era foarte apreciat, motiv pentru care egiptenii l-au folosit ca moneda de schimb. Pe calea Nilului, martipanul egiptean a ajuns la persi si de aici, in Imperiul Roman.

Cele mai citite:  Cateringul pentru evenimente, tot mai cautat in Romania, chiar si atunci cand este vorba despre dulciuri

In timpul Renasterii, in Franta, maestrii cofetari au folosit capacitatea martipanului de a fi modelat in figurine numite “massepains”. Conchistadorii au dus reteta in America, iar in perioada elisabetana, elita de la curte se delecta cu ceea ce ei numeau “Saint Mark’s Pain”. Primul martipan apropiat de reteta de astazi a fost creat, se pare, in Spania, la Toledo, dar cofetariile din orasele germane Lubeck si Konigsberg au fost cele care l-au ridicat la rang de arta.

Cofetarii germani sunt, si in zilele noastre, recunoscutii ca cei mai priceputi maestrii in prepararea martipanului.

In Romania cele mai bune torturi de martipan se gasesc pe CandyCat – o cofetarie cum toate ar trebui sa fie.

Cele mai citite:  Renault Trafic in Romania

tort martipan delicios facut in bucatarie proprie

Purcelusi roz si torturi de nunta

In prezent este raspandit in toata lumea, iar torturile de nunta nu mai pot fi imaginate fara decorul dantelat de martipan. Elvetienii fac din martipan purcelusi roz, aducatori de noroc, iar germanii nu isi pot imagina Craciunul, daca bradul nu este incarcat cu bomboane din martipan.

Legendele plastilinei dulci

Termenul de martipan are origine araba, si vine de la “mautaban” care are sensul de “cineva care sta ca un rege”. “Mautaban” se numea si o moneda din Bizant, care pe o parte avea chipul lui Iisus. Pe la 1200 venetienii foloseau aceasta moneda cu numele de “marzapane”.

Martipanul este una dintre minunile cofetariei, un preparat dulce, modelabil, realizat din amestecul, fara foc, al pudrei de migdale cu zahar, liant fiind, mai ales daca este preparat in casa, albusul de ou.

Cele mai citite:  Ce torturi pentru copii delicioase am gasit la cofetăria Armonia

O legenda din Italia spune ca martipanul a fost creat, din gresala de calugaritele de la o manastire din Palermo. Acestea asteptau vizita Papei si in onoarea lui au facut o prajitura, in care, din graba au pus pudra de migdale, in loc de faina. Nu si-au dat seama de eroare, dar papa a fost fascinat de gust …

Martipanul de azi

Conform legilor UE, concentratia de ulei de migdale minima admisa este de 14 la suta, insa reglementarile din Suedia si Finlanda impun ca migdalele sa depaseasca 50 la suta din masa produsului, fapt ce sporeste calitatea desertului. Si, totusi, concentratia migdalelor in martipanul de Lubeck ajunge pina la 66 la suta, reteta care face ca martipanul de aici sa fie cel mai bun din lume.