Explicarea senzatiei de deja-vu: de ce apare?

By | July 4, 2016

Senzatia de deja-vu este un sentiment straniu, familiar fata de lucrurile care, in mod normal, ar fi trebuit sa fie total necunoscute. O vizita in premiera la un magazin in care totul pare deja cunoscut, o discutie ce lasa impresia ca a mai avut loc, desi ea nu s-a mai intamplat niciodata, sau chipul familiar al unei persoane care, in realitate, este vazut pentru prima oara, sunt doar cateva dintre simptomele neexplicate, insa considerate normale, ale senzatiei de deja-vu, cand apare.

Senzatia este brusca, trecatoare si neexplicabila si este descrisa de cele mai multe ori prin ”Wow, tocmai am avut un deja vu”. Deja vu este inca un fenomen uimitor, care nu a fost cercetat sau explicat inca pe deplin.

deja vu

Ce este deja vu si cum functioneaza?

Deja-vu este considerat un simplu sentiment comun, trait de aproximativ o treime din populatie. Arthur Funkhouser defienste trei tipuri de deja vu in incercarea de a delimita mai clar asocierile experientelor neurologice. Aceste trei tipuri sunt: Deja vecu (deja experimentat), deja senti (deja simtit) si deja visite (deja vizitat). Primul tip, deja vecu, este cea mai comuna experienta si implica senzatia de a fi facut ceva, sau sa fi fost intr-o situatie identica inainte si stii ce se va intampla. Experienta este adesea incredibil de detaliata si este, de obicei, conectata la activitati normale. Desi episodul in sine dureaza de la o fractiune de secunda la cateva minute, acesta poate fi amintit de multe ori in detaliu in cateva minute dupa ce episodul a avut loc.

  • Tot Arthur sustine ca visele pot fi cauza misterioaselor amintiri despre viitor. Desi nu exista o explicatie generala acceptata a aparitiei unor asemenea vise, testele efectuate pe studentii de la Universitatea Oxford arata ca un procent de 13 % dintre persoane au intr-adevar vise premonitorii.
  • Senzatiile de deja vu apar pe toata durata vietii, insa medicii au reusit sa identifice intervalele de varsta in care ele apar cel mai des. Varstele critice sunt cele cuprinde in intervalul 15 – 19 de ani si 35 – 40 de ani.
  • O teorie acceptata de catre oamenii de stiinta este cea a medicului olandez, Hermon Sno, in care acesta sustine ca memeoria se comporta ca o holograma, creierul fiind capabil sa creeze imagini tridimensionale ale unor fragmente minuscule de amintiri si senzatii. Conform cercetatorului olandez, senzatia de deja vu nu ar fi altceva decat reminiscente ale unor asemenea imagini holografice create de creierul nostru, imagini care, in stare latenta, revin la suprafata in momentul in care gasesc un corespondent in lumea reala.
  • O alta explicatie se afla in procesele neurologice, creierul fiind asaltat zilnic de milioane de informatii poate sa nu se sincronizeze perfect atunci cand este vorba de asimilarea acestora. S-a abservat ca, emisfera stanga a creierului este responsabila de sortarea si asimilarea informatiilor primite. De asemenea, s-a sesizat faptul ca senzatiile pot fi percepute cu o anumita intarziere, fapt ce duce la inregistrarea acestora ca experiente trecute, in realitate ele nefiind mai vechi de cateva secunde.
Cele mai citite:  Acupunctura – tratament eficient impotriva stresului zilnic

Si totusi, in ciuda celor peste 100 de ani de studii ai fenomenului de deja vu, oamenii de stiinta recunosc faptul ca teoriile emise in ultimul secol nu sunt suficiente pentru a explica misterioasle senzatii. Probabil ca tehnologia viitorului sau intelegerea extrem de complicata a creierului uman poate duce la clarificarea totala a acestor fenomene. Pana atunci, lupta dintre stiinta si pseudostiinta poate lasa loc interpretarilor de orice fel.

Cele mai citite:  Manichiura cu pudră, un nou trend revoluționar