Educatie 2018: Ce schimbari se anunta in noul an?

By | January 3, 2018

In sistemul de invatamant sunt asteptate schimbari importante in anul ce urmeaza. Printre acestea se numara introducerea manualului unic, modificarea Bacalaureatului si cresterea salariilor cadrelor didactice. In privinta mediului universitar, cele mai importante masuri care s-ar putea implementa ar fi, pe de o parte, demararea evaluarii scolilor doctorale, iar pe de alta parte crearea unei platforme antiplagiat.

Cea mai discutata schimbare in domeniul Educatiei, care se va aplica incepand cu anul 2018, este introducerea manualului unic pentru elevi. Practic, Ministerul Educatiei Nationale, prin Editura Didactica si Pedagogica (editura de stat), va elabora cate un manual pentru fiecare disciplina in parte, celelalte edituri fiind eliminate din schema. Masura a fost adoptata in ciuda tuturor criticilor enuntate de specialisti, care fie faceau referire la intoarcerea la comunism, fie spuneau ca scolarii au nevoie de diversitate.

Cele mai citite:  Proiect parlamentar: invatamant obligatoriu de 15 clase!

Cum vor da elevii dintr-a XII-a Bac-ul

Examenul de Bacalaureat a suferit si el unele schimbari. Mai exact, competentele ligvistice si digitale vor fi sustinute in iarna, in perioada 12-22 februarie. Pana anul acesta, elevii care dadeau Bac-ul sustineau probele orale cu cateva zile inainte de probele scrise. De asemenea, se are in vedere si reintroducerea probei sportive la Bac, dar deocamdata propunerea este doar in stadiul de proiect.

Tot cu privire la capitolul invatamantului preuniversitar- exista posibilitatea ca noi materii sa fie introduse in programa scolara din 2018. Printre acestea se numara Educatie pentru Nutritie si o materie despre Uniunea Europeana (doar pentru elevii din clasa a XII-a). Insa si acestea reprezinta numai niste initiative legislative. Tot la nivel de proiect de lege este si introducerea uniformelor obligatorii in scoli.

Cele mai citite:  Elevii NU vor mai avea voie cu telefoanele in timpul orelor! Afla ce alte modificari au intervenit in regulamentul cadru!

Ce-i asteapta pe profesori

In privinta cadrelor didactice, vorbim de doua masuri ce s-ar putea implementa in anul 2018. In primul rand, profesorii titulari care vor sa plece prin detasare in alta institutie ar putea fi constransi sa scurteze perioada in care isi pot tine posturile blocate de la 10 ani la cel mult 3.

O alta noutate este ca salariile profesorilor vor creste de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, dar asta numai pe hartie. In realitate, sindicalistii din Educatie reclama ca, in mana, cresterea venitului va fi de fapt infima, in medie cu 4 procente, iar asta pentru ca banii pentru marire vor fi inghititi de trecerea contributiilor de la angajator la angajat.

Cele mai citite:  Topul celor mai populare personaje in randul celor mici

O alta crestere salariala, cu 20%, ar trebui sa fie aplicata incepand de la 1 martie 2017. Cat despre mediul universitar, cea mai asteptata masura este realizarea unei platforme digitale unde sa fie incoporate toate lucrarile de licenta, dizertatie si doctorat. Scopul proiectului legislativ fiind de a oferi acces liber la toate aceste lucrari stiintifice dar si de a detecta mai usor eventualele plagiate.

De asemenea, este posibil ca in 2018 sa se demareze evaluarea scolilor doctorale, avand in vedere ca Avocatul Poporului Victor Ciorbea a sesizat Curtea Constitutionala pe motiv ca permiterea functionarii acestora pana in 2019, fara a fi evaluate, este neconstitutionala. In prezent, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) si reprezentanti ai Bancii Mondiale lucreaza la o metodologie de evaluare.

Sursa:http://adevarul.ro/educatie/scoala/educatia-incheie-anul-proiecte-nefinalizate-scoli-daramate-buget-infim-schimbari-importante-anunta-2018-1_5a43d1a8d7af743f8dc8230e/index.html