Despre micozele unghiilor si sfaturi utile de tratare

By | November 23, 2015

Micoza unghiilor este, într-adevăr, o boală infecţioasă, pe care o provoacă nişte fungi microscopici. În limbaj medical, această maladie se mai numeşte onicomicoză.

În 80-90% din cazuri, agentul patogen al micozei la unghii sunt ciupercile microscopice de tipul Trichophyton rubrum.

Există însă şi alte specii de fungi care pot provoca micoza unghiilor, precumTrichophyton interdigitaleEpidermophyton floccosum, Microsporumsau de levuri precum Candida albicans.

În cazuri foarte rare, micoza unghiilor poate fi legată de dezvoltarea unor populaţii de ciuperci din genul Aspergillus (mucegaiurile).

Care este sursa contaminării cu ciuperci la micoza unghiilor? E adevărat că mă pot molipsi de la alţi oameni? Cum am putut contracta această infecţie?

Ciupercile care infectează şi distrug unghiile de la mâini şi de la picioare sunt răspândite pretutindeni şi aproape fiecare persoană sănătoasă intră deseori în contact cu sursele potenţiale de contaminare. Cu toate acestea, nu toţi cei care intră în contact direct cu aceşti fungi riscă să se îmbolnăvească de onicomicoză.

Cele mai citite:  18 tips & tricks pentru a arde calorii zilnic fara sa-ti dai seama!

În urma unor cercetări ştiinţifice, s-a stabilit că micoza unghiilor apare în special la persoanele care au o oarecare predispoziţie ereditară pentru această boală.

Cele mai citite:  Cizme inalte cu sireturi? Un “DA” categoric pentru aceasta toamna!

Astfel, fungii se dezvoltă mai des la persoanele ale căror rude apropiate au avut micoză la unghii.

Totodată, probabilitatea onicomicozei este mai mare la persoanele care poartă încălţăminte îngustă, incomodă, care merg la piscină, la cei care lucrează în agricultură şi la sportivi.

Care este perioada de incubaţie în onicomicoză?

Perioada de incubaţie în micoza unghiilor (onicomicoză) poate dura de la 3-4 săptămâni la câteva luni.

Micoza unghiilor poate trece de la sine, fără tratament?

Odată ce aţi făcut onicomicoză, trebuie să ştiţi că maladia, în majoritatea absolută a cazurilor, nu poate trece fără tratament.

Cele mai citite:  Articol 88: Uleiul de ricin eficient pentru gene, sprancene, par si unghii

Prin ce este periculoasă micoza unghiilor? Ce urmări şi complicaţii poate avea această boală?

Micoza unghiilor nu prezintă niciun pericol pentru viaţă. Cu toate acestea, fără tratament adecvat, boala se răspândeşte, de regulă, de la o unghie la alta, afectând treptat toate unghiile de la mâini şi de la picioare.

Unghiile afectate de fungii respectivi capătă un aspect inestetic, fragil, morbid şi pot genera o serie de probleme în viaţa de zi cu zi.