Deseara sau diseara? Tu cum spui corect?

By | June 30, 2015

Foarte des am intalnit persoane care se fereau de folosirea uneia dintre aceste doua forme, tocmai din incercarea de a avita o posibila greseala. Iar pentru a putea sa va feriti de asemenea situatii, astazi vom vorbi despre forma corecta a adverbului “diseara/deseara” si momentul in care acestea pot fi folosite in diferite contexte, fara a risca sa nu fie corecte.

Care este forma acceptata de noul  DOOM?

tu cum spui diseara sau deseara

Conform DOOM-ului din anul 2005, singura forma acceptata era cea de “deseara”, intrucat era considerat ca adverbul este format din cuvinte “de” si “seara”, prin compunere.

Cu timpul, fiindca foarte multa lume a inceput sa foloseasca ambele variante, DOOM-ul accepta, in prezent, ambele forme, adica “diseara” si “deseara”,fapt indicat in Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane printr-un semn al exclamarii situat in fata cuvantului din dictionar si care indica schimbarea formei acestuia, fata de editiile anterioare. Asadar, atunci cand verificati un cuvant in noul DOOM si vedeti acest mod de atentionare printr-un semn ortografic, inseamna ca trebuie sa fiti atent la noua forma acceptata.

Cele mai citite:  Top 5 materiale didactice obligatorii intr-o scoala moderna

Cand folosim “deseara”, cand “diseara”?

Pentru ca cel mai bine invatam din practica si nu doar din teorie, este bine sa si exemplificam toate cazurile in care se folosesc cele doua forme ale adverbului. Astfel, un exemplu elocvent si care va va ajuta ca de acum sa folositi doar forma corecta este in cazul urmatoarei sintagme: “Diseara, voi avea grija sa imi termin toate taskurile de la serviciu” si “Ma voi ocupa de bagajele pentru vacanta mai deseara.”

Cele mai citite:  Scaunele auto ISOFIX - cele mai recomandate scaune auto

Insa daca le veti incurca, asta nu inseamna ca ati procedat gresit, intrucat noul DOOM, dupa cum bine am precizat, accepta ambele forme. Astfel, de fiecare data cand va intalniti cu acest cuvant in scris, dar si in vorbirea orala, aveti grija sa folositi doar varianta corecta si sa evitati abaterile de la regula, pentru ca, asa cum bine stiti, modul in care ne exprimam poate fi oricand o carte de vizita.

Cele mai citite:  Cum se scrie corect: actibild sau abtibild?

Mai multe articole interesante despre reguli de gramatica si lexic gasiti pe destepti.ro

Daca va doriti ca intotdeauna sa vorbiti corect, iar atunci cand aveti o nelamurire, sa gasiti cele mai avizate sfaturi, atunci intrati pe pagina de continut destepti.ro, locul unde veti gasi cele mai bune explicatii la toate intrebarile voastre. Fie ca este vorba despre gramatica, inventii si descoperiri, personalitati sau chestiuni de cultura generala, pe site-ul destepti.ro gasiti cele mai interesante articole.

Fiti mereu la curent cu ce o nou in lume, doar cu destepti.ro.