Cum tratam anxietatea pentru a nu ne afecta social!

By | August 20, 2015

De cate ori nu ti-ai spus ca prichindelul tau este doar timid si rusinos, fara sa te gandesti ca ar putea fi vorba despre o afectiune care sa ii marcheze copilului dezvoltarea ulterioara, in perioada adulta?… Ei bine, se poate spune despre micutul tau ca este copilul timid. El este baiatul din clasa care devine extrem de nervos cand profesoara ii cere sa isi prezinte referatul in fata colegilor. El este cel ce refuza mereu sa participe la activitatile educative sau distractive organizate de scoala. Are probleme in a-si face prieteni si chiar se simte rau in anumite situatii sociale. Dar… asa e el. Sau nu?…

Probabil ca vei fi mirata sa afli de aceasta statistica, insa 5 pana la 15% dintre copiii si adolescentii americani sufera de aceasta dereglare emotionala, care ii afecteaza si pune bariere in dezvoltarea lor sociala, educationala si emotionala.

Cele mai citite:  Osteoporoza - de ce apare si cum o tratam

Este vorba despre anxietatea sociala, o afectiune care, potrivit studiilor psihologice de specialitate, este rareori cercetata, diagnosticata si tratata, desi este una dintre cele mai predominante si invalidante dereglari mintale ale copilariei si adolescentei.

Efectele anxietatii sociale pot dura o viata intreaga. Potrivit studiilor efectuate, copiii si adolescentii sufera acut de imposibilitatea de a se integra in contexte sociale, la scoala, acasa sau in cadrul oricaror tipuri de relatii. Pericolul cel mai mare este ca, in stare latenta, aceasta situatie se va pepetua in viata adulta si le va schimba traiectoria vietii, de la o cale ideala si linistita spre una care are toate sansele sa nu fie foarte multumitoare.

Cele mai citite:  Cum sa ai o afacere profitabila cumparand adidasi en-gros de la un furnizor online

Desi cercetatorii nu stiu care este cauza exacta a aparitiei anxietatii sociale sau daca stresul vietii de zi cu zi si impactul evenimentelor tragice pot avea un rol semnificativ in declansarea ei, aceasta dereglare mintala il determina pe copil sa isi dezvolte un ciclu vicios de ganduri, sentimente si emotii negative, precum si un comportament prin care incearca sa evite contactul cu ceilalti oameni, izolandu-se.

Copiii care sufera de anxietate sociala sunt extrem de speriati ca ar putea spune sau face ceva care sa ii puna in siuatii jenante, rusinoase si/sau ridicole sau care ii expun criticii celor din jurul lor.

Cele mai citite:  Primul scanner LED multifascicul din lume cu tehnologia Pulse Ranging

Acesti copii simt ca nu se integreaza in colectiv, ca vor fi criticati si judecati, ca vor arata stupid in ochii celorlalti si ca nu vor placea nimanui, un gand dezastruos pentru o varsta la care “popularitatea” sau macar acceptul intr-un grup anume conteaza enorm. In plus, aceasta imagine pe care o au despre propria persoana ii determina sa isi creeze un sistem defensiv, care sa ii fereasca de un eventual refuz.

Aflati in situatii sociale pe care le percep ca amenintatoare din punct de vedere personal, se simt extrem de inconfortabil. Acest inconfort poate merge pana la simptome fizice, de tipul: ameteala, palpitatii ale inimii, stomac deranjat, tremuratul mainilor, roseala a fetei sau tensiune musculara.