Cum Se Urmaresc Corect Sarcinile?

By | January 12, 2018

De ce este importanta ecografia din primul trimestru de sarcina, ce analize trebuie sa faca gravida si cate ecografii, aflati din articolul urmator.

Dr. Mihaela Tirnoveanu: ”Ideal ar fi ca inainte de sarcina sa existe o consultatie preconceptionala. La o astfel de consultatie viitoarea mama ar putea descoperi daca exista probleme cu colul uterin sau secretii vaginale anormale. Astfel de situatii, depistate la timp, se pot trata. Sunt evitate astfel complicatii care pot crea probleme in sarcina. Tot la consultatia prenatala se recomanda administrarea de acid folic, de dorit 1-3 luni. Administrarea de acid folic inainte de conceptie are rolul de a scadea riscul de malformatii ale sistemului nervos central la fat. De asemenea, foarte important: ar fi bine ca sarcina sa fie luata in evidenta inca din primul trimestru! Nu doar pentru ca e bine de facut un bilant biologic complet ci si pentru ca e extrem de importanta estimarea corecta a varstei sarcinii, mai ales la persoanele care au menstruatii neregulate. Altfel, ne confruntam ulterior cu problema de a nu sti cate saptamani are sarcina. Daca mama ajunge la noi dupa trimestrul II si nu se poate stabili cat mai aproape de realitate varsta sarcinii, pot aparea o serie de probleme. De exemplu, nestiind cate saptamani are sarcina, nu putem evalua corect daca copilul a crescut corespunzator. De multe ori la gravidele foarte tinere ne confruntam cu situatia de a avea feti cu greutate mai mica decat varsta de gestatie si nu putem stabili daca nasterea este prematura sau la termen (eroarea ecografica in trimestrul III in ceea ce priveste varsta de gestatie este mare).”

Cele mai citite:  Inaltatorul auto sau “mami, vreau sa vad pe geam!”

Ce inseamna examen sau evaluare biologica completa

Sunt o serie de analzie ce trebuie efectuate in primul trimestru de sarcina. Hemoleucograma sumarul de urina, grupa de sange, Rh-ul , probele hepatice, glicemie, fierul seric, magneziemie, calcemie, testele de depistare a anticorpilor pentru hepatita C, HIV, sifilis, antigene pentru hepatita B. Exista si analize pentru ceea ce in limbaj medical e denumit Sindromul TORCH – adica se depisteaza anticorpii pentru rubeola, toxoplasmoza si citomegalovirus. De asemenea, e important de evaluat si functia tiroidiana. Daca exista o hipotiroidie si nu s-a stiut de la inceputul sarcinii, aceasta poate avea efecte grave asupra fatului, daca nu este tratata. Daca exista o patologie tiroidiana, gravida este evaluata si de un endocrinolog cu stabilirea unui tratament si este urmarita pe parcurs de ambii medici (obstetrician si endocrinolog).

Ecografii

  • Prima ecografie este de dorit sa se efectueze in trimestrul I pentru a se stabili cat mai exact varsta gestationala.
  • Ecografia de final de trimestru I – morfologia de trimestru I se face intre 12 saptamani si 13 saptamani si 6 zile impreuna cu dublu test pentru a depista riscul de Sindrom Down.
  • La 20-22 de saptamani este important sa se efectueze o noua ecografie. Este vorba de morfologia de trimestru II care stabileste daca organele fatului sunt normal formate.
  • Pana la 28 de saptamani nu mai sunt necesare alte ecografii daca sarcina evolueaza normal si nu recomanda medicul. Este insa indicat un consult lunar.
  • Dupa 28 de saptamani de sarcina pana la 36 de saptamani se recomanda efectuarea unei evaluari din 2 in 2 saptamani (nu neaparat ecografic). Daca pacienta este una cu risc – are diabet, hipertensiune, retad de crestere intrauterina – se recomanda o urmarire ecografica mai frecventa.
  • Ultima ecografie se recomanda in ultima luna de sarcina (sarcina se evalueaza saptamanal). In ultima saptamana (data probabila a nasterii este la 40 saptamani de sarcina) se apreciaza greutatea fetala si starea de bine a fatului.
Cele mai citite:  Investeste inteligent inca din primele zile de viata ale prichindelului tau: i-ai un patut transformabil

Cele mai frecvente probleme in sarcina

Exista o teama nefondata a multora dintre gravide de eventualele tratamente in timpul sarcinii.

„Trebuie inteles ca medicii nu vor recomanda medicatie care sa faca rau copilului. Pentru afectiunile depistate se recomanda medicamente permise in sarcina si care nu reprezinta pericole pentru copil”, subliniaza dr. Mihaela Tirnoveanu.

Anemia

Daca se constata in urma hemoleucogramei ca mama are anemie, aceasta trebuie tratata. Altfel si copilul se va naste cu anemie. In plus, la nastere se pierde o cantitate de sange: in medie 500 de mililitri la nasterea naturala si 1.000 la cezariana.

„Daca gravida ajunge la nastere cu anemie, dupa nastere anemia cu siguranta se va agrava. De ce e important sa tratam anemia? Ca un singur exemplu, anemia creste mult riscul de a contacta si dezvolta o infectie mai ales in lehuzie”, explica dr. Mihaela Tirnoveanu.

Infectiile urinare

La fel ca anemia si acestea reprezinta o patologie relativ frecvent intalnita in randul gravidelor. Pentru depistarea infectiilor urinare se face sumarul de urina urmat de urocultura. Hemoleucograma si sumarul de urina se repeta in general din 2 in 2 luni pana la finalul sarcinii. Atat anemia importanta cat si infectiile urinare cresc riscul de iminenta de avort sau de nastere prematura.

„Trebuie mentionate si infectiile vaginale care netratate pot creste si acestea riscul de iminenta de avort sau nastere prematura. Tratamentele cu anumite antibiotice sunt sigure pentru copil. In vaginite se recomanda tratament local cu ovule, conform antibiogramei, iar in infectiile urinare antibiotic pe cale orala in functie de antibiograma (nu este indicata autotratarea daca exista simptome deoarece se selecteaza germeni rezistenti cu recidive)”, completeaza dr. Mihaela Tirnoveanu.

Atentie la acidul folic

„Acidul folic este obligatoriu de administrat pe parcursul sarcinii exact asa cum recomanda medicul. Rolul acestuia este in principal de a proteja sistemul nervos central al fatului de eventuale malformatii. Ideal ar fi ca mama sa ia acidul folic si timp de 3 luni preconceptional. Studii recente arata beneficiile acidului folic pe tot parcursul sarcinii, cu favorizarea unei dezvoltari normale a placentei, scaderea riscului de nastere prematura si de greutate mica a fatului la nastere. Cu alte cuvinte aportul adecvat de folat este benefic pentru dezvoltarea normala a sarcinii”, incheie dr. Mihaela Tirnoveanu.