Ce inseamna pubertatea normala?

By | July 4, 2015

Pubertatea este perioada care face trecerea de la faza de copil, la cea de adolescent. Anii in care se manifesta pubertatea se suprapun la un moment dat peste anii adolescentei. La unii copii aceasta perioada se manifesta mai repede, la altii, mai tarziu. Atat la unii cat si la ceilalti, aceasta perioada este insotita de schimbari de ordin fizic si psihologic.

Schimbari de ordin fizic la pubertate

Pubertatea este un proces firesc care apare in viata fetitei in jurul anilor de 8, 9 ani. Inainte de a putea observa vreun indiciu la suprafata, pubertatea debuteaza cu schimbari la nivel hormonal. Totul incepe cu glandele suprarenale, care trimit semnale catre creier, in speta catre hipotalamus si catre glanda pituitara. Semnalele trimise de catre acestea doua stimuleaza gonadele, la fete, respectiv, ovarele. Este nevoie de cativa ani pana ce acest sistem de semnalizare este perfectionat si indiciile debutului pubertatii devin evidente.

Cele mai citite:  Tot ce trebuie să ştii despre lichidul amniotic

Pubertatea la fete dureaza 3 – 4 ani, insa este la fel de normal sa dureze 1 an si jumatate sau pana in 5 ani. Primul semn al maturizarii sexuale la fete este aparitia “inmuguririi” sanilor.  Acest fenomen are loc, de regula, la varsta de 8 – 14 ani (mai devreme la fetele africane si mai tarziu la fetele din rasa alba) si este de obicei insotit de dureri usoare. Urmeaza apoi cresterea in inaltime in jurul varstei de 10 ani si cresterea parului in zona pubiana, pe la 10 ani si jumatate. Prima menstruatie apare de obicei in jurul varstei de 12 ani jumatate, insa este normal sa apara intre 10 si 15 ani. Parul de la subrat incepe sa creasca in jurul varstei de 13 ani, iar pana la 14 ani majoritatea fetelor au sanii complet dezvoltati.

Pubertatea precoce

Numim pubertate precoce la fete atunci cand maturizarea sexuala debuteaza inainte de varsta de 7 – 8 ani. Aceste sunt manifestarile care marcheaza aceasta faza:

Cele mai citite:  Aparatul respirator si medicatia folosita in afectiunile respiratorii

– dezvoltarea sanilor pana la 8 ani
– aparitia pilozitatii pubiene sau axilare
– crestere rapida in inaltime
– aparitia menstruatiei inainte de 9 ani
– acnee
– accentuarea mirosului corporal

Pubertatea precoce la fete este confirmata prin teste de sange si urina, radiografii, precum si tomografii, pentru a detecta existanta unei tumori. Debutul prematur al pubertatii afecteaza fetele in mod special, acestea simtindu-se ciudate si rusinate de formele lor, fata de colegele cu corp de fetita. Obezitatea este un factor favorizant al maturizarii sexuale precoce.

Fetele la care pubertatea debuteaza precoce sunt mai inalte decat colegii de aceeasi varsta. Pubertatea precoce la fete poate avea drept cauza o anomalie a creierului (tumora cerebrala, traumatism, infectie) o anomalie a ovarelor sau o dereglare a glandei tiroide. In majoritatea cazurilor, insa, nu este vorba de o afectiune medicala, pubertatea debutand prematur la fete fara un motiv cunoscut. Mai putin de 1% din cazurile de pubertate precoce la fete sunt ereditare.

Cele mai citite:  Beneficii si reteta pentru cura cu usturoi

Multe fete pot avea semne partiale de pubertate normala, cum ar fi cresterea usoara a sanilor sau aparitia parului in zona axilei, in perioada de varsta 6 luni – 3 ani, insa aceste semne apoi dispar, fara a tulbura pubertatea normala. In acest caz este necesar ca fetita sa fie evaluata de medic, pentru a elimina o pubertate precoce reala sau alte probleme de sanatate. De obicei insa, aceste “simptome” nu necesita tratament si nu afecteaza dezvoltarea normala.

Odata diagnosticata, pubertatea prematura este supusa tratamentului, pentru a suspenda sau chiar inversa dezvoltarea sexuala, cu scopul de a evita maturizarea prematura a oaselor si statura mica la varsta adulta. Tratamentul consta fie in vindecarea afectiunii care a produs debutul pubertatii, fie in scaderea nivelului de hormoni sexuali. La fete, tratamentul are ca rezultat stoparea dezvoltarii sanilor, sau chiar micsorarea acestora.