Ce efect are berea consumată moderat?

By | August 2, 2016

bere-de-hamei

Studiul intitulat ”Influenţa consumului moderat de bere asupra unor markeri ai stresului oxidativ” este realizat de către Julien Cherfan, Masterand la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu-Haţieganu” din Cluj-Napoca, notează CSID.

Potrivit cercetării efectuate de Julien Cherfan,”unele dintre efectele sanogenetice ale berii s-ar datora compuşilor antioxidanţi (fenolici). După absorbţie, fenolii (ex: acidul vanilic, cafeic, siringic) prezenţi în mod natural în bere datorită ingredienteler sale – hamei şi cereale -, sunt capabili să contribuie la mărirea capacităţii antioxidante a plasmei. Una dintre caracteristicile fenolilor este aceea că sunt greu solubili în apă, dar foarte solubili în alcoolul pe care berea îl conţine, influenţându-se astfel absorbţia acestora în organism”.

Cele mai citite:  Ce faci cand transpiri in exces?

”Fiind fabricată exclusiv din apă, hamei şi cereale, berea, consumată moderat, poate furmiza, printre altele, substanţe valoroase precum compuşii fenolici care intervin în prevenirea sau întârzierea proceselor oxidative. Antioxidanţii sunt molecule care au capacitatea de a ajuta organismul uman să lupte cu radicalii liberi (molecule dăunatoare), ce pot avea ca efect declanşarea mai multor afecţiuni grave precum: disfuncţia endotelială, cardiopatia ischemică şi bolile neurodegenerative”, punctează şi dr. Corina Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Cele mai citite:  Papucii medicinali - solutia impotriva aparitiei varicelor la picioare

Coordonatele studiului

Studiul s-a derulat pe o perioadă de 2 luni, pe un eşantion de 21 de persoane, 11 bărbaţi şi 10 femei, cu vârsta peste 18 ani. Grupul de studiu a consumat zilnic, la cină, pe întreaga perioadă a studiului, o cantitate moderată de bere: 330 ml în cazul femeilor şi 660 ml în cazul bărbaţilor.

Cele mai citite:  Ce este ortodontia?

După încheierea celor 2 luni de consum zilnic moderat de bere, voluntarii au fost cântăriţi şi măsuraţi şi s-au prelevat probe de sânge pentru o evaluare comparativă a parametrilor de interes pentru studiul stresului oxidativ, indicelui de masă corporală (IMC), HDL – colesterolului, LDL – colesterolului, colesterolului total, trigliceridelor şi transaminazelor.

Sursa: descopera.ro