Ce contraindicatii are PERGOVERIS si ce informatii pretioase trebuie sa stii despre el?

By | August 5, 2016

Orice persoana care vrea sa inceapa un tratament cu Pergoveris trebuie sa acorde o importanta deosebita prospectului pentru a evita orice neplacere.

Contraindicaţii

Pergoveris este contraindicat la paciente cu:

·hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la pct. 6.1.

·tumori ale hipotalamusului şi ale glandei hipofize

·creşterea a dimensiunilor ovarului sau chist ovarian neasociat bolii ovarului polichistic şi de etiologie necunoscută

·hemoragii genitale de etiologie necunoscută

·carcinom ovarian, uterin sau mamar

Pergoveris nu trebuie utilizat atunci când nu se obţine un răspuns efectiv, cum ar fi:

·insuficienţă ovariană primară

·malformaţii ale organelor sexuale incompatibile cu sarcina

·tumori fibroase ale uterului incompatibile cu sarcina

Citeste in continuare lista de contraindicatii de pe urmatorul link https://www.catena.ro/fertilizare/pergoveris-150-ui-75-ui-x-1-flac-pulb-1-flac-solv-pt-sol-inj si afla mai multe detalii despre beneficiile acestui medicament.

Pergoveris

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Pergoveris conţine substanţe gonadotrofice puternice capabile să determine reacţii adverse uşoare până la severe şi trebuie utilizat doar de medicii care sunt complet familiarizaţi cu problemele de infertilitate şi abordarea clinică a acestora.

Terapia cu gonadotropină necesită un angajament pe un anumit timp al medicilor şi existenţa unui suport medical calificat, precum şi existenţa unor mijloace adecvate pentru monitorizare. La femei, administrarea sigură şi eficace a Pergoveris necesită monitorizarea răspunsului ovarian doar prin ultrasonografie sau, de preferat, în asociere cu măsurarea periodică a concentraţiilor plasmatice de estradiol. Poate exista o variabilitate interindividuală a răspunsului la tratamentul cu FSH/LH, cu un răspuns slab la FSH/LH la unele paciente. Trebuie utilizată cea mai mică doză eficace în raport cu obiectivul tratamentului la paciente.

Porfirie

Pacientele cu porfirie sau cu antecedente familiale de porfirie trebuie monitorizate cu atenţie în timpul tratamentului cu Pergoveris. La aceste paciente, administrarea Pergoveris poate creşte riscul unui episod acut. Deteriorarea sau apariţia primului simptom al acestei afecţiuni poate necesita oprirea tratamentului.

Tratamentul la femei

Înainte de începerea tratamentului, trebuie evaluată corespunzător infertilitatea cuplului precum şi prezumtiva contraindicaţie a unei sarcini. Pacientele trebuie evaluate în special pentru: hipotiroidie, insuficienţă corticosuprarenaliană, hiperprolactinemie şi trebuie administrat un tratament specific adecvat.

Cele mai citite:  7 alimente naturale care acționează ca un pansament gastric

Pacientele care efectuează tratament pentru stimularea creşterii foliculare prezintă un risc crescut de apariţie a hiperstimulării, dat fiind răspunsul estrogenic excesiv şi dezvoltarea mai multor foliculi.

Sindromul hiperstimulării ovariene (SHSO)

Un anumit grad de mărire de volum a ovarelor constituie un efect aşteptat al stimulării ovariene controlate. Apare mai frecvent la femeile cu sindromul ovarului polichistic şi, de obicei, regresează fără tratament.

Spre deosebire de creşterea ovariană necomplicată, SHSO este o afecţiune care se poate manifesta cu un grad crescut de severitate. El cuprinde creştere ovariană marcată, concentraţie plasmatică mare de steroizi sexuali, permeabilitate vasculară mărită, care poate duce la acumulare de lichid în cavitatea peritoneală, pleurală şi, rareori, pericardică.

În cazuri de SHSO sever se pot observa următoarele simptome: durere abdominală, distensie abdominală, mărire semnificativă de volum a ovarelor, creştere în greutate, dispnee, oligurie şi simptome gastro-intestinale cum sunt greaţă, vărsături şi diaree.

Examinarea clinică poate evidenţia: hipovolemie, hemoconcentraţie, dezechilibru electrolitic, ascită, hemoperitoneu, revărsat pleural, hidrotorax sau detresă respiratorie acută şi evenimente tromboembolice.

Foarte rar, SHSO sever se poate complica cu torsiune de ovar sau evenimente tromboembolice cum sunt embolie pulmonară, accident vascular cerebral ischemic sau infarct miocardic. .

Factorii independenţi de risc pentru apariţia SHSO includ vârsta tânără, greutatea corporală scăzută, sindromul ovarului polichistic, dozele ridicate de gonadotropine exogene, o concentraţie plasmatică absolută crescută a estradiolului sau una caracterizată printr-o creştere rapidă (> 900 pg/ml sau > 3300 pmol/l în cazurile anovulatorii), antecedente de SHSO şi un număr mare de foliculi ovarieni în curs de dezvoltare (3 foliculi cu diametru de ≥ 14 mm în cazurile anovulatorii).

Respectarea dozei recomandate de Pergoveris şi FSH şi a modului de administrare pot scădea riscul hiperstimulării ovariene. Se recomandă monitorizarea ciclurilor de stimulare prin ultrasonografie şi prin determinări ale concentraţiilor plasmatice ale estradiolului, pentru identificarea precoce a factorilor de risc.

Cele mai citite:  4 recomandari pentru o mai buna hidratare in aceasta vara

Există probe care sugerează că hCG deţine un rol în declanşarea SHSO şi că sindromul poate fi mult mai sever şi mai prelungit în cazul apariţiei unei sarcini. De aceea, dacă apar semne de SHSO cum sunt concentraţii plasmatice ale estradiolului > 5500 pg/ml sau > 20200 pmol/l şi/sau ≥ 40 de foliculi în total, se recomandă oprirea administrării hCG, iar pacienta trebuie sfătuită să nu aibă contact sexual sau să folosească metode contraceptive de tip barieră timp de cel puţin 4 zile. SHSO poate progresa rapid (în 24 ore) sau pe parcursul mai multor zile, devenind un eveniment medical grav. Apare cel mai frecvent după întreruperea tratamentului hormonal şi atinge intensitatea maximă în aproximativ şapte până la zece zile după tratament. De obicei, SHSO se remite spontan la instalarea menstruaţiei. De aceea, pacientele trebuie urmărite cel puţin două săptămâni după administrarea hCG.

Dacă apare SHSO sever, tratamentul cu gonadotropină trebuie oprit, dacă este în desfăşurare. Pacienta trebuie spitalizată şi se va începe tratamentul specific pentru SHSO. Acest sindrom apare, cu o incidenţă mai mare, la paciente cu sindromul ovarului polichistic.

Dacă există un risc de SHSO, trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului.

Torsiunea ovariană

Au fost raportate cazuri de torsiune ovariană după tratamentul cu gonadotropine. Această afecţiune poate fi asociată şi cu alţi factori de risc cum sunt SHSO, sarcina, intervenţiile chirurgicale abdominale în antecedente, antecedente de torsiune ovariană, chisturi ovariene în prezent sau în antecedente şi sindromul ovarului polichistic. Afectarea ovarului ca urmare a aportului insuficient de sânge poate fi limitată prin diagnosticarea precoce şi detorsionarea imediată.

Sarcina multiplă

La pacientele supuse inducerii ovulaţiei, incidenţa sarcinilor multiple şi a naşterilor este crescută comparativ cu concepţia naturală. Majoritatea sarcinilor multiple sunt gemelare. Sarcinile multiple, mai ales de ordin mare, cresc incidenţa riscurilor mamei dar şi a evenimentelor perinatale. Se recomandă monitorizarea cu atenţie a răspunsului ovarian pentru a reduce la minim riscul sarcinilor multiple.

Cele mai citite:  Metoda corecta de administrare a medicamentului Orgalutran inj. 0.25 mg

Pacientele trebuie să fie prevenite înaintea tratamentului de riscului potenţial al sarcinilor multiple. Dacă există un risc de sarcini multiple, trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului.

Pierderea sarcinii

Incidenţa sarcinilor pierdute prin avort spontan sau provocat este mai mare la pacientele supuse stimulării creşterii foliculare pentru inducerea ovulaţiei decât la populaţia normală.

Sarcina ectopică

La femeile cu afecţiuni ale trompelor uterine în antecedente, există riscul sarcinii ectopice dacă sarcina apare prin concepţie spontană sau în urma tratamentelor de fertilitate. A fost raportată o incidenţă crescută a sarcinii ectopice după TRA comparativ cu populaţia generală.

Neoplasmele aparatului genital

La femeile care au urmat tratamente multiple pentru infertilitate, au fost raportate tumori ovariene sau alte tumori ale aparatului de reproducere, benigne şi maligne Nu a fost încă stabilit dacă tratamentul cu gonadotropine a crescut riscul apariţiei acestor tumori la femeile infertile.

Malformaţii congenitale

Incidenţa malformaţiilor congenitale după TRA poate fi uşor crescută faţă de incidenţa după concepţia spontană. Aceasta se datorează diferenţelor dintre caracteristicile parentale (de exemplu: vârsta mamei, caracteristicile spermei) şi sarcinilor multiple.

Evenimente tromboembolice

La femeile cu boală tromboembolică recentă sau prezentă sau la femeile cu factori de risc în general recunoscuţi pentru evenimente tromboembolice, cum sunt antecedentele personale sau heredocolaterale, trombofilia sau obezitatea severă (indice de masă corporală > 30 kg/m2), tratamentul cu gonadotropine poate creşte şi mai mult riscul agravării sau apariţiei acestor evenimente.. La aceste femei, beneficiile administrării de gonadotropine trebuie puse în balanţă cu riscurile. Cu toate acestea, trebuie menţionat că şi sarcina însăşi, precum şi SHSO, cresc riscul de evenimente tromboembolice.

Conţinutul de sodiu

Pergoveris conţine sodiu mai puţin de 1 mmol (23 mg) pe doză, adică practic „nu conţine sodiu”.