Botezarea copilului – Obiceiuri si traditii practicate in Romania

By | May 9, 2017

Unul dintre cele mai importante evenimente ce au loc in viata unui copil este botezul. Aceasta Sfanta Taina se numara printre cele mai importante din cele 7 care trebuie respectate de orice parinte crestin-ortodox. In cele ce urmeaza voi enumera care sunt cele mai importante traditii de botez, obiceiuri si datini pentru ca atat parintii cat si nasii sa cunoasca randuielile bisericesti ce trebuie respectate cu sfintenie.

Dupa cum prea bine stim cu totii, nasii de botez de regula se aleg din familie sau se mostenesc, cum spun unii. Dar, potrivit traditiei, nasii de cununie au responsabilitatea crestina de a boteza cel dintai prunc, in timp ce pe-al doilea sa-l boteze numai daca doresc acestia.

De ce este nevoie la botez?

Pentru ca nimic sa nu lipseasca la acest eveniment spiritual deosebit de important iata mai jos de ce este nevoie pentru ca botezul sa decurga bine din toate punctele de vedere:

De ce este nevoie la botez

  1. Lumanarea de botez – este asociata cu lumina din sufletul fiecarui copil crestinat. Nasul de regula este cel care o alege. Obiceiul spune ca lumanarea este bine sa fie ornamentata cu flori de crin (credinciosii considera aceasta ca fiind floarea Maicii Domnului), fruze de feriga (pentru ca pruncul sa aiba prosperitate si sa fie sanatos precum bradul) si floricele din floarea miresei (pentru ca acesta sa aiba noroc in dragoste).
  2. Fasa de botez (sau panglica) – in trecut se obisnuia ca aceasta sa fie doar de culoare alba (simbol al puritatii si al curatiei sufletesti) insa cei mai multi parinti folosesc o panglica de culoare rosu sau roz pentru fetite si albastru pentru baietei. Culoarea fiind asociata astfel de sexul copilului si nu de simbolistica fasei de botez. Se spune ca, indiferent de culoarea acesteia, panglica sa nu fie nici prea scurta si nici prea lunga, ci potrivita pentru ca daca este de mici dimensiuni, casatoria acelui copil va fi repede iar daca este de mari dimensiuni, se va casatori mai tarziu.
  3. Panza alba de infasat – ca dimensiune aceasta trebuie sa aiba aproximativ trei metri pentru ca micutul copil sa fie infasat la botez de catre nasi, precum este obiceiul. Este important de retinut ca panza aceasta nu trebuie sa fie cusuta sau prelucrata in vreun fel pentru ca versetele biblice mentioneaza ca si Domnul nostru Iisus Hristos a fost astfel imbracat la botezul Sau.
  4. Cruciulita – dupa savarsirea Sfintei Taine a Botezului, nasul trebuie sa-i puna o cruciulita din lemn (material pe care a fost rastignit si Mantuitorul pentru iertarea pacatelor noastre) ca simbol de purtare a credintei ortodoxe, a inradacinarii acesteia si ca element protectiv pentru copil. Nasa are rolul de a infasa pruncul.
  5. Ulei si vin – pentru a fi savarsita intreaga slujba de botezare a copilului, parintii acestuia trebuie sa aduca vin pentru Sfanta Impartasanie si ulei (untdelemn) pentru mirungerea in numele Sfintei Treimi. In plus, fiind o bucurie in intreaga familie, acestia mai pot aduce prajiturele si sampanie, pentru a sarbatori cumsecuvine fericitul moment. Ca orice sarbatoare, parintii au obligatia de a organiza si un ospat in cinstea noului membru in familie la care sa participe toti invitatii. Greseala cea mai des intalnita este aceea ca invitatiile si marturiile nu trebuie sa lipseasca. Totul trebuie organizat cu bun gust, fapt pentru care alegerea acestora trebuie facuta inca de pe acum si in functie daca este baietel sau fetita. Pentru surprinderea intr-un mod placut a tuturor celor cei iau parte la evenimentul acesta unic, alegerea de invitatii si de marturii de botez pe www.taramuliubirii.ro poate fi facuta, spre bucuria parintilor. Mai mult, pe site se gasesc si texte deosebite de botez pentru a fi alese pentru a economisi timp.
  6. Daruri – toti cei care sunt invitati la petrecere (rude, prieteni, vecini) aduc in semn de respect si pretuire diverse cadouri (pentru copilas sau bani pentru parinti). In unele parti ale Romaniei exista obiceiul de a se lasa bani pe pieptul celui ce a fost proaspat botezat in semn de noroc. Trusoul, costumasele, patura si cerceii (daca este fetita) trebuie cumparate ca dar de catre nasi.

ce se face dupa botez

Cei care respecta aceste sase lucruri vor avea cu siguranta un botez asa cum si-au dorit, frumos si binecuvantat. 

Cele mai citite:  Prima plimbare cu bicicleta de copii primita de ziua de nastere