Articol 120: Maestrul trandafirilor a revenit la Satu Mare

By | March 24, 2015

trandafiri

Creatorul român de trandafiri dr. ing. Ştefan Wagner a revenit şi în acest an la Satu Mare. Motivul?! Pentru a-i învăţa şi pe sătmăreni cum se întreţin trandafirii. Aşa cum ne-a obişnuit şi în anii trecuţi, unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu a susţinut o demonstraţie de tăiere de primăvară a trandafirilor în rozalul de la Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare. Şi nu s-a rezumat doar la atât, donând câteva noi soiuri de trandafiri, îmbogăţind buchetul rozalului sătmărean, care depăşeşte o sută de tipuri de trandafiri.

Demonstraţie din suflet
Profesorul Ştefan Wagner le-a explicat sătmărenilor că deşi se practică atât tăierile de primăvară cât şi cele de toamnă, cel mai bine este ca acest procedeu să se efectueze primăvara, deoarece trandafirul rănit rezistă mai greu temperaturilor scăzute, specifice lunilor de iarnă. Mai mult, Ştefan Wagner a subliniat că trandafirul se taie la începutul lunii martie, înainte să apară bulbii. “Se începe cu tăierile de curăţire, procedeu prin care se îndepărtează ramurile îmbătrânite care nu fac decât să întârzie într-o oarecare măsură înflorirea trandafirilor”, şi-a început Ştefan Wagner expunerea. Profesorul clujean le-a împărtăşit celor prezenţi şi câteva secrete legate de tăierea florilor. Potrivit acestuia dacă trandafirii sunt destinaţi pentru comercializare, ramurile se taie mai scurt, deoarece doar aşa se va obţine o ramură tânără cu floare frumoasă în vârf.

Cele mai citite:  Alege ghetele de dama din piele naturala pentru iarna aceasta

Ştefan Wagner, un maestru al trandafirilor
Născut într-o familie de horticultori, Ştefan Wagner a deprins meşteşugul îngrijirii florilor încă din copilărie. La 14 ani era deja ucenic în pepiniera bunicului. Urmează apoi o şcoală medie de horticultură la Odorhei, apoi facultatea la Bucureşti. Întâlnirea cu Rudolf Palocsay, la mijlocul anilor 60, este un moment important pentru cariera sa. Reputatul horticultor clujean i-a încredinţat rozariul de la Staţiunea de cercetări horti-pomicole din Cluj. În doi ani a dublat numărul de soiuri ale staţiunii iar apoi a început să creeze primii săi trandafiri. Primul, numit “Foc de tabără”, a câştigat locul doi la un concurs internaţional. Au urmat apoi mai multe soiuri, până la 50, toate cu nume poetice, pe care creatorul lor le-a găsit fără să apeleze la ajutorul altor persoane. “Foc de tabără, Rosalinda, Rosabunda, Rosa doll, Petrina. Atunci când creezi trandafiri, numele pe care le dai noilor soiuri sunt foarte importante”, spune Ştefan Wagner.

Cele mai citite:  Articol 93: 10 Idei de cadouri pentru bărbaţii maturi