Articol 105: Top noua intrebari despre rinoplastie

By | March 12, 2015

Imperfecţiunile trupului nu mai reprezintă de mult o problemă iremediabilă. Printre multe alte opţiuni de remodelare a formelor corpului, rinoplastia se face remarcată ca fiind una dintre cele mai comune proceduri estetice din ziua de azi. Aspectul nasului influenţează întreaga fizionomie a feţei, motiv pentru care disproporţionalitatea, defectele nazale sau problemele respiratorii cronice sunt insuficienţe ce trebuie corectate, iar cel mai rapid şi eficient mod de a salva situaţia este rinoplastia.

„Acest tip de intervenţie se face doar după vârsta de 16 ani, întrucât până atunci nasul trebuie să-şi fi încheiat procesul de dezvoltare. Cu două săptămâni înainte de operaţie, administrarea aspirinei sau a medicamentelor ce o conţin este interzisă, iar apariţia unei răceli sau a unei infecţii de orice fel va duce la amânarea intervenţiei ”, suţine chirurgul estetician Călin Doboş.

Pacientul trebuie să fie complet şi corect informat înainte de a face o rinoplastie!

Temerile, problemele sau curiozităţile sunt fireşti şi cel mai adesea îşi găsesc soluţii în discuţiile avute în prealabil cu medicul chirurg. Medicul chirurg estetician Călin Dobos iți spune tot ce trebuie să știi despre rinoplastie.

1. Cine este eligibil pentru rinoplastie?

Fie că vrei să corectezi un defect din naștere, o problemă medicală, un traumatism suferit la nivelul nasului, rinoplastia poate oferi un echilibru al proporțiilor care să te satisfacă. Este foarte important, însă, următorul aspect: te poți aștepta să ai un nas mai frumos, mai bine proporționat raportat la dimensiunile feței, dar aspectele legate de viața personală sunt o altă problemă. Nasul inestetic poate fi cauzat de: cocoașă (mai mare sau mai discretă), vârful lung (căzut) și/sau gros sau ascuțit, columela (partea inferioară dintre nări) să fie prea căzută sau prea sus, nasul să plece fie prea din frunte, fie cu o scobitură nefiresc de adâncă între rădăcina lui și frunte, nările prea mari sau deviat lateral.

Cele mai citite:  Ai rinita alergica? Trateaz-o eficient!

2. În România există condiții la fel de bune ca în alte țări ?

Rata de succes a operațiilor de rinoplastie în România este la fel de mare ca cea din alte țări. Pacienții pot alege clinici sau spitale private, dotate cu aparatură de ultimă oră și condiții de spitalizare excelente, pentru prețuri mai mici decât cele din străinătate. Avantajele de care beneficiază pacienții care se operează în România sunt: scutirea cheltuielilor de transport într-o țară străină (de cele mai multe ori considerabile), mâncare, cazare si revenirile la controale – acestea pot dubla prețul initial. Mai mult, în România vor exista fără îndoială apropiați care să ajute cu recuperarea în primele zile după operație.

3. Care este diferenţa dintre rinoplastia deschisă şi cea închisă?

Rinoplastia deschisă constă în crearea unor mici incizii în interiorul fiecărei nări, care vor fi unite la nivelul columelei. Prin acestea medicul chirurg poate ridica pielea de pe oasele şi cartilajele nasului pentru a examina clar structura acestuia şi pentru a corecta imperfecţiunile formei sau structurii nazale. În funcţie de complexitatea operaţiei, aceasta durează între 1 si 2 ore, timp în care pacientul va fi adormit in anestezie generală. Este singurul mod in care vârful nasului poate fi remodelat, și în corectarea devierilor laterale; de asemenea se practică și în micşorarea nasului sau în rinocorecţii secundare. Bine executată oferă cele mai spectaculoase rezultate, un vârf de nas bine definit, subțiat, un rezultat rafinat. Rinoplastia închisă diferă faţă de cea deschisă prin prin faptul că oferă un acces limitat la vârful nasului și sept şi presupune incizie doar în interiorul nărilor, fără ca acestea să fie unite, prin care se accesează restul nasului. Rinoplastia închisă este recomandată rar, în modificari minore.

Cele mai citite:  Alarma sanatate: Semne din care poti afla daca esti dependenta de cafeina

4. Cum ne pregătim de operația de rinoplastie?

Desigur, fiecare pacient va primi indicațiile medicului în funcție și de starea sa de sănătate. Este foarte probabil, însă, ca medicul să ceară pacientului să renunțe la fumat, deoarece poate încetini recuperarea și provoca infecții, sa nu ia aspirina 2 saptamani inainte de interventie, sa evite raceala inainte de interventie. De asemenea, cu cel puțin 6 ore înainte de operație, pacientul nu trebuie să mănâce și să bea nimic. În majoritatea cazurilor, rinoplastie este efectuată sub anestezie generală. După operație este foarte probabil o noapte de spitalizare, pentru supraveghere și schimbarea pansamentelor.

5. Ce se întâmplă după operație ?

Până la trecerea efectelor anestezicului, este necesară odihna. După aceea, se administreaza calmante, fluidificante. Se va simți o senzație de tensiune în oasele feței, similară stării de răceala, însă se atenuează în câteva ore. O zi sau mai multe vei avea în fiecare nară un pansament și timp de 7-8 zile un pansament extern, pe nas. E bine să aveți pe cineva, o persoană apropiată care să va ajute în primele 24 de ore după operație și să va ducă acasă de la spital.

Cele mai citite:  Alimente pe care TREBUIE sa le consumi in functie de varsta TA

6. Pot purta ochelari după operaţia de rinoplastie?

Dacă ochelarii sunt grei pot apărea modificări inestetice în aspectul nasului. În acest caz, este de preferat să se aştepte în jur de 30 de zile după operaţie.

7. Care sunt complicaţiile ce pot apărea în timpul operaţiei?

Spre deosebire de alte intervenţii chirurgicale, în cazul rinoplastiei riscurile sunt minime. În timpul intervenţiei pot apărea eventual sângerare cauzată de timpul de sângerare crescut, de dereglarea factorilor de coagulare sau de traumatismul postoperator. Infecţiile sunt de regulă evitate prin administrarea de antibiotice, iar tumefacţia şi echimozele fac parte din recuperarea firească şi nu trebuie considerate a fi complicaţii.

8. Pot apărea riscuri postoperatorii?

Riscul deformării tardive a nasului apare rar, în cazul rinoplastiilor prea agresive unde suportul nazal a suferit intervenţii puternice. De asemenea, utilizarea excesivă a grefelor de cartilaj ce au tendinţa de a deveni vizibile sub pielea nasului. În urma unei rinoplastii executate corect, nasul trebuie să aibă o formă perfect stabilă care se va încadra în restul organismului şi care va evolua de-a lungul anilor odată cu întregul corp. Cicatricile, neregularităţile de la nivelul dorsului nazal, coborârea vârfului nasului, sinechiile  sau paresteziile şi hipoestezia (tulburări de sensibilitate care dispar după câteva luni) sunt efecte ce pot fi evitate prin menajarea zonei un timp cât mai îndelungat după intervenţie şi prin respectarea regulilor postoperatorii  indicate de medicul chirurg.

9. Care este costul unei rinoplastii?

Costul variază între 1800 – 2200 euro, incluzand controale și internare de o zi.