Anemia si cauzele aparitiei acestei boli

By | January 12, 2016

Anemia reprezinta o disfunctie cu care se confrunta persoane de toate varstele, fiind considerata o problema la nivel global in timpurile noastre.

In ciuda faptului ca vorbim despre “anemie” ca termen general, trebuie sa stiti ca exista mai multe feluri de anemie, in functie de cauza care duce la aceasta. Prin anemie ar trebui sa intelegem un deficit de oxigenare a tesuturilor, iar oxigenarea acestora se realizeaza numai prin intermediul globulelor rosii din sange, singurele celule care au capacitatea de a transporta oxigenul din plamani la tesuturi. Mai exista dizolvata in sange o cantitate foarte mica de oxigen, insa nereprezentativa, nefiind suficienta supravietuirii. Asadar, daca celulele nu au oxigen, ele nu pot functiona corect, iar aceasta este baza multor boli. Iata deci ca anemia nu este deloc o disfunctie de neglijat, ea putand duce, in cazurile mai severe, la moarte.

Cele mai citite:  Se poarta chihlimbarul!

Anemia, cum spuneam, este de mai multe feluri. Spre exemplu cea mai intalnita este anemia feripriva, adica atunci cand nu avem suficient fier in organism. Fierul ajuta la formarea hemoglobinei, o proteina speciala care se afla in globulele rosii si poate lega oxigenul. Daca fierul nu e suficient, nu se face suficienta hemoglobina si ca atare nu vor fi suficiente globule rosii (hematii sau eritrocite se mai numesc) care sa “care” moleculele de oxigen.

Cele mai citite:  Top 3 electrocasnice achizitionate online de romani la inceputul verii

Care sunt cauzele anemiei?

 

anemie feripriva

Anemia are la baza numeroase cauze si duce la numeroase boli. Spre exemplu anemia poate sa apara:
– Prin carenta de fier, deficit care apare frecvent datorita unei alimentatii nesanatoase, diete de slabire neechilibrate etc.
– Malabsorbtia fierului la nivel intestinal, in iritatiile intestinale, carentele de vitamina C (cand fierul nu devine absorbabil), boala Crohn etc.
– Carenta de acid folic, o vitamina ce ajuta la formarea globulelor rosii in maduva hematogena;
– Anumite boli care duc la afectarea calitatii globulelor rosii, cum este ciroza, bolile renale, infectiile cronice etc.
– Sangerarile oculte sau cele mici si dese, cum este de exemplu ulcerul sau sangerarea gingiilor care poate duce in timp la un sindrom anemic a carei cauza este greu de sesizat de catre medicul curant. De aceea sfatul de a merge anual la stomatolog este poate mai bun decat va imaginati.

Cele mai citite:  Femeia SCORPION in pat– tot ce vrei să ştii despre ea

 

– afectiuni ale maduvei hematogene;

– anemie prin hemoliza, adica prin distructia globulelor rosii, cum se intampla in unele boli, ca cele care dau splenomegalie (marirea splinei) etc.