7 mituri despre terapia de cuplu

By | December 28, 2016

In mod constant cuplurile se confrunta cu provocari. Unele mai mici, iar altele pot creste din ce in ce mai mult pana devin insurmontabile. Exista provocari pe care membrii cuplurilor le pot gestiona de unii singuri, insa altele au nevoie de un terapeut de cuplu pentru a fi rezolvate. In momentul in care doi oameni aflati intr-o relatie de cuplu incep sa se perceapa reciproc drept inamici ori sa traiasca ca si cum ar fi doar colegi de camera in loc sa fie parteneri ori cand problemele dintre voi se acutizeaza odata cu trecerea timpului ar trebui sa luati in calcul terapia de cuplu.

Din nefericire exista persoane reticente si nu vad cu ochi buni cautarea de ajutor in exterior. Unul sau ambii parteneri au idei preconcepute despre terapia de cuplu. Iata sapte mituri despre terapia de cuplu precum si adevarul din spatele lor.

  1. Terapia de cuplu nu are o rata de succes scazuta

Din nefericire multi dintre terapeuti nu au suficienta experinta si nu folosesc un model de succes pentru rezolvarea problemelor oamenilor care ajung la ei. Acesta este motivul pentru care exista o rata de succes scazuta.

Cele mai citite:  Ce inseamna carucioarele 3 in 1?

Tocmai de aceea, este recomandat sa apelezi la specialisti care, de-alungul anilor, au avut mult mai multe succese decat esecuri in abordarea si rezolvarea provocarilor cu care se confrunta membrii cuplurilor.

  1. Terapia de cuplu dureaza pentru „totdeauna”

La un terapeut de cuplu cu experienta si care foloseste tehnicile corecte terapia ar putea fi un proces mult mai scurt decat ai putea crede. Chiar daca exista si exceptii pentru ca nu exista nicio modalitate de a prezice cum se vor desfasura lucrurile, totusi trei sase luni pot fi suficiente pentru a avea o relatie de cuplu mai stabila – in cazul in care nu apar complicatii sau nu sunt prezente simptome psihologice.

Cazurile care implica infidelitate sau alte tradari pot, de asemenea, necesita o perioada mai lunga de tratament inainte de a aparitia primelor schimbari pozitive si a vindecarii. Un terapeut specializat, cu experienta te poate ajuta sa rezolvi mai repede problemele decat altul aflat la inceput de drum. In primul caz nu trebuie sa astepti „o vesnicie” pana sa vezi primele rezultate.

  1. Voi fi scos tap ispasitor pentru toate problemele
Cele mai citite:  Online-ul: noul trend pentru aprovizionarea magazinului cu haine de dama engros de calitate

Daca nu este vorba de o forma de abuz sau neglijare niciun terapeut talentat nu va face o asemenea greseala. Cei mai multi dintre specialistii experimentati vor explora modul de interactionare a membrilor cuplului, cu alte cuvinte comportamentul amandurora. Aceste activitati comune sunt privite ca „adevarata problema”. Fiecare partener trebuie sa inteleaga rolul pe care il joaca in mentinerea tensiunii in cuplu pentru ca doar asa pot face schimbarile care se impun. Chiar si in cazul in care vorbim despre o infidelitate este examinata aceasta interactiune. Asadar, sunt sanse reduse ca unul dintre parteneri sa fie invinovatit pentru problemele de cuplu pe care le aveti.

  1. Mai intai, parnerul/a mea are nevoie de terapie individuala

In cazul in care unul dintre parteneri prezinta anumite simptome psihologice atunci terapia de cuplu nu este singurul tratament recomandat, insa reprezinta un punct de pornire bun. O terapie de cuplu eficace poate ajuta la reducerea simptomelor de depresie, anxietate, stres post traumatic si alte tulburari psihologice. O relatie de cuplu puternica in care partenerii se sprijina reciproc ca reduce, in mod natural, suferinta lor chiar daca numai unul dintre ei se confrunta cu tulburari psihologice. Terapia de cuplu se poate desfasura in paralel cu terapia individuala pentru unul sau pentru ambii parteneri. Ele nu se exclud automant si nici nu este obligatori ca una sa o preceada pe cealalta.

  1. Terapeutul ne va spune daca vom ramane impreuna sau ne vom desparti
Cele mai citite:  Articol 41: Cum faci nuntă cu bani mai puțini? Fă pregătirile din timp și alege ofertele cele mai avantajoase

Pot fi si terapeuti care ar putea spune asta in cazul in care va confruntati cu multe, multe provocari si luati in calcul o casatorie. Daca sunteti deja sot si sotie asigurati-va ca ajungeti la cabinetul unui specialist care este pro-casnicie, care crede in vindecarea unei relatii atunci cand este posibil. Multi terapeuti fac, sau macar ar trebui sa faca din asta prioritatea lor numarul 1. Rolul specialistului este sa va ajute sa intelegeti modul in care au aparut problemele in relatia voastra si sa va ghideze sa le rezolvati, atat timp cand voi sunteti dispusi sa faceti acest efort. Decizia de a ramane sau nu intr-o relatie trebuie sa va apartina in exclusivitate voua si nu terapeutului.