10 Pasi de a Conduce Defensiv pentru a EVITA ACCIDENTELE!

By | November 3, 2017

Oricine a luat examenul pentru permis considera ca stie sa sofeze, iar asta e principala problema de pe strazi. De ce? Pentru ca scoala auto te invata doar cum sa manevrezi masina la viteze mici, restul fiind deprins cu timpul, de multe ori in mod gresit.

Iata 10 sfaturi pentru un sofat cu adevarat corect, defensiv, din partea expertilor scolii de pilotaj.

1.Examineaza-ti cu atentie masina inainte de drum. Verifica rotile, nivelul uleiului si, daca faci un drum in afara orasului, luminile. Pare excesiv, dar ar fi bine sa-ti intre in reflex sa dai o tura masinii inainte de a porni la drum.

2.Pune-ti centura. Este cel mai important sfat dintre toate. Obliga-ti pasagerii – inclusiv pe cei din spate – sa isi puna centura. La un accident la viteza de doar 60 km/h, fara centura, iti vei fractura coastele de volan, pasagerul din dreapta isi va sparge capul de parbriz, iar cei din spate va vor lovi in ceafa cu forta unui baros sau, daca sunt copii si nu sunt pusi in scaune speciale, vor zbura prin parbriz. Blocarea centurii prin spatele scaunelor sau folosind capete de prindere care se vand la colt de strada e si mai periculoasa, pentru ca se vor declansa airbagurile – cu 300km/h – care sunt gandite sa opreasca un corp deja tinut strans de centura, rezultand ranirea grava si desfigurarea celor din fata. Nu te gandi ca te poti tine de volan sau ca te opresc scaunele din fata – orice obiect din calea ta echivaleaza cu izbirea de un zid cu toata forta, asta pentru a nu mai aminti ca in momentul impactului toti ocupantii masinii devin de cateva ori mai grei. Din acelasi motiv nu considera ca poti sa-ti prinzi copilul din spate cu mana, pentru ca in acel moment, chiar la 60 km/h, va avea peste 120-150 de kilograme si va fi in zbor, iar tu vei sustine cele circa 300 de kilograme ale tale in mainile infipte deja instinctiv in volan.

Cele mai citite:  Piesele pentru BMW de la RevizieShop.ro sunt doar la cateva click-uri distanta

3.Fii vizibil. Aprinde luminile de intalnire, chiar si pe timp de zi, si semnalizeaza-ti in permanenta intentiile. O masina cu farurile aprinse este mult mai vizibila de catre ceilalti soferi, acestia anticipand cu circa 3 secunde mai devreme intentiile tale. Nu ezita sa semnalizezi inclusiv pentru pietoni.

4.Concentreaza-te pe sofat. Daca vorbesti la telefon fara handsfree, citesti sau dai SMS-uri la volan, ai aceeasi capacitate de reactie la neprevazut ca un om care conduce cu peste 1 la mie alcool in sange – ca si cand ai fi baut pe nerasuflate o sticla de vin.

Cele mai citite:  Cum sa cumperi rapid piesele de care masina ta are nevoie?

5.Fii calm. Nu raspunde la provocarile altora, nu incerca sa ii „educi” pe altii sicanandu-i in trafic. Condusul nervos duce atat la ambuteiaje, cat si la accidente care puteau fi evitate, iar intrarea intr-o competitie cu tine insuti (de exemplu sa parcurgi acelasi drum mai repede) e chiar mai periculoasa decat liniutele in trafic, pentru ca incepi sa ignori regulile de circulatie.

6.Asigura-te in oglinzi la maximum 10 secunde. La 360 de grade, adica in toate oglinzile. Asa vei sti ce ai inainte, lateral si in spate si vei putea actiona in consecinta in caz de urgenta.

7,Redu viteza in intersectii la sub 40 km/h si obisnuies-te-te sa nu treci pe galben (oricum e contraventie!). Mare parte din accidentele urbane sunt cauzate de viteza in intersectii.

8.Tine 2 secunde distanta intre tine si cel din fata pe sosea, pentru ca din momentul in care acesta va frana si pana cand tu vei fi in stare sa reactionezi si sa apesi la randul tau frana vor trece cel putin 1,5 secunde, timp in care la 60 km/h vei fi parcurs deja peste 25 de metri!

Cele mai citite:  Soferii cu vechime stiu ca ambreiajul auto se incadreaza in cele 6 zone de revizie

9.Anticipeaza evenimentele din trafic, privind cu atentie mai departe decat masinile din fata ta. Nu insista pe dreptul tau sau pe pastrarea unei viteze performante, ci mai degraba ia piciorul de pe acceleratie cand esti depasit sau vezi ca cei din fata pun deja frana, chiar daca sunt inca departe.

10.Foloseste frana de motor pentru a incetini inainte de viraje, pentru a controla traiectoria masinii si a iesi din derapaj, precum si pentru a incetini in panta. Nu te speria de zgomotul mai mare al motorului, nu ai cum sa-l strici; la nevoie, daca ai viteza prea mare, poti ciupi un pic si frana de serviciu, insa nu apasa cu putere pedala si nu utiliza nici frana de mana!

Evident, sunt si alte elemente care tin de condusul defensiv, demonstrate practic la fata locului. Cel mai important sfat aflat pe parcursul scolii de condus defensiv a fost insa acesta: sofatul este o responsabilitate, nu un drept!

Sursa:romanialibera.ro